Czy banan ma DNA?
Klasa ósma po piątkowej lekcji biologii zna odpowiedź. Otóż tak! Naukowcy zidentyfikowali 36 542 geny kodujące białka (a zatem banan ma więcej genów niż człowiek), a najlepsze jest to, że możemy ten materiał genetyczny zobaczyć na własne oczy (białe chmurki w szklance) wykonując proste doświadczenie. Oto przepis:
1.Obieramy banana i rozgniatamy widelcem.
2.Umieszczamy miazgę bananową w słoiku i wlewamy wodę. Dodajemy łyżeczkę soli do mieszaniny. Mieszamy aż mieszanina zrobi się gęsta.
3. Wlewamy mieszaninę przez sitko lub gazę do słoika lub szklanki pozbywając się papki owocowej, a zostawiając plan.
4.Dodajemy 2 łyżeczki płynnego mydła lub płynu do mycia naczyń do płynu w słoiku. Mieszamy mieszaninę bardzo delikatnie. Mydło pomaga rozbić ściany komórkowe i błony, uwalniając DNA i inne zawartości komórek w roztworze. Ważne jest, aby wymieszać delikatnie, aby uniknąć tworzenia się pęcherzyków, które mogą zakłócać ekstrakcję.
5.Wlewamy bardzo zimny alkohol (spirytus) powoli po ściance do mieszaniny. Należy to zrobić delikatnie. Alkohol jest lżejszy od mieszaniny bananów i powinien stanowić odrębną warstwę na wierzchu mieszanki.
6.Pozostawiamy mieszaninę spokojnie przez 5 lub 10 minut.
7.Alkohol z poprzedniego etapu będzie wyodrębniać część DNA z miliardów komórek bananów w mieszaninie. Wykałaczką lub spinaczem delikatnie podnosimy długie, nitkowate nici DNA. Nie są to pojedyncze cząsteczki, ale połączone z miliardów cząsteczek DNA wydobytych z komórek banana. Może spróbujecie swoich sił i sami wydobędziecie DNA z banana?