W ramach podsumowania projektu kulinarnego „Discover the Cook In You” klasa IIIc wybrała się na wycieczkę do Gdańska. W trakcie naszej wyprawy emocjom nie było końca! Najpierw odwiedziliśmy „Manufakturę Ciuciu”, która produkuje słodycze według XVII wiecznej tradycji. Tam też mieliśmy okazję zobaczyć w jaki sposób tworzy się masę do wyrobu cukierków, a także stworzyliśmy własne łakocie. Po kilku dodatkowych zadaniach w języku angielskim zajrzeliśmy do kuchni kucharki Domu Uphagenów- a tutaj już zalew historycznych ciekawostek. Pan przewodnik (oczywiście w stroju z epoki) oprowadził nas po muzeum i opowiedział jak wyglądało życie mieszkańców i służby bogatej kamiennicy w wieku XVII. Mieliśmy okazję obejrzeć wyposażenie kuchni oraz powąchać przypraw, których używano. Mamy nadzieję jeszcze wrócić do tego magicznego miejsca 🙂